Wat is thermografie?
Objecten zenden infrarode straling uit; dit is echter niet waar te nemen met het menselijk oog, omdat deze nagenoeg blind is op deze golflengte. Zo kunnen wij geen radiogolven, microgolven, röntgenstraling en infrarood- en ultraviolet licht zien. Een warmtebeeldcamera kan dit echter wel; hierbij wordt gebruikt gemaakt van een techniek die thermografie heet. Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij kleine temperatuurverschillen in de infrarode bandbreedte zichtbaar gemaakt worden. De detector van een warmtebeeldcamera is zeer gevoelig voor infrarode straling en bepaalt de temperatuur van het gemeten oppervlak. De gemeten temperatuur wordt vervolgens zichtbaar gemaakt voor het menselijk oog in een thermisch beeld.
Warmtebeeldcamera
Waar een normale camera kijkt naar het deel dat het menselijk oog kan zien, gaat de warmtebeeldcamera verder en registreert infrarode straling. De infrarood (of warmtebeeld) camera is in feite de verbinding tussen het menselijke oog en de onzichtbare straling. De detector registreert de straling rondom objecten en zet dit om in een elektrisch signaal. Deze signalen worden in een bepaalde kleur getoond op het display van de camera. Deze map met kleuren noemen we een thermogram, deze lijkt op een normale foto maar is een visuele weergave van de gemeten temperaturen. Vaak hebben hoge temperaturen hierop een iets lichtere kleur en lage temperaturen een donkere. Om de kleuren goed te kunnen definiëren wordt een temperatuurschaal weergegeven.
Toepassingsgebieden
Infrarood thermografie kent heel wat toepassingen. Zo wordt de warmtebeeldcamera onder andere ingezet in volgende sectoren:
- Gebouwenthermografie: Voor het ontdekken van warmteverliezen of gebreken aan constructies.
- Gasdetectie en lekdetectie: Om een traject te controleren op mogelijke gaslekbronnen, bijvoorbeeld een rij afsluiters, pompen of turbines. Een andere toepassing is de controle van afrasteringen langs fabrieksterreinen.
- Medische sector: Het detecteren van lekkages en vocht in diverse ruimtes en monitoren van essentiële elektrische systemen.
- Veterinair onderzoek: Om een thermografisch onderzoek uit te voeren bij dieren, zoals bijvoorbeeld bij paarden, honden, runderen of varkens.
- Elektrische sector: Voor het contactloos opsporen van storingen of het monitoren van een elektrische installatie of motoren. Verhitting is vaak een indicator voor aanstaand falen.
- Militaire omgeving: Voor detectie van personen, dieren en andere warmtebronnen in de omgeving.
- Voedselindustrie: In de voedingsindustrie is het essentieel om de temperatuur van bederfelijke goederen zorgvuldig te controleren tijdens productie, transport, opslag en verkoop.
- Zonnepaneleninspectie: Na verloop van tijd kunnen zonnepanelen gebreken krijgen. Door preventieve thermische controle kan een eventuele ernstige daling van de productie van energie en in sommige gevallen zelfs brand worden voorkomen.
- Brandpreventie: Het gebruik van thermografie om door rook heen te kijken en zo personen te vinden en de brandhaard te lokaliseren.
Flir Systems warmtebeeldcamera’s
Flir heeft een serie warmtebeeldcamera’s ontwikkeld, waaronder veelzijdige E-serie en de betaalbare Flir One Pro-serie die je aan je smartphone kan koppelen en op deze wijze een compacte warmtebeeldcamera op zak hebt. Elke camera is gebouwd voor duurzaamheid, gebruiksgemak en nauwkeurigheid. Ideaal voor dagelijks gebruik en om in diverse situaties grondige en nauwkeurige inspecties te kunnen uitvoeren.
Flir Systems E-serie warmtebeeldcamera's & Flir Systems One Pro-serie voor iOS en Android