• Dit nieuwsbericht is niet meer actief en automatisch gearchiveerd op 01-01-2020.

Acht branden per dag door slecht onderhoud elektrische installatie

Raymond van der Heide (Interpolis): ‘Acht branden per dag door slecht onderhoud elektrische installatie’

Raymond van der Heide
Raymond van der Heide

Brand gebouw

In Nederland zijn er gemiddeld 39 binnenbranden per dag (bron: Stichting Salvage). Een aanzienlijk deel van die branden vindt plaats bij bedrijven, die daardoor forse schade lijden, vooral doordat de bedrijfsvoering soms lange tijd stil ligt.

Onhandige klussers

‘Onhandigheid jonge generaties zit bouwmarkten dwars’, kopte Nu.nl een klein jaar geleden. Ik heb zulke berichten vaker gelezen: Nederlanders klussen niet meer. Voor zover ik weet zijn er geen cijfers van, maar mijn persoonlijke ervaring is dat ook onze kennis van (de gevaren van) elektriciteit achteruit holt. Kortsluiting, zekeringen, overbelasting: het zegt veel mensen helemaal niks.

Angst voor elektriciteit

Tegelijk lijken velen hun angst voor elektriciteit verloren. Ik ben nog opgevoed met het idee dat je dood neerviel als je een schok van 220 Volt door je heen kreeg, bijvoorbeeld door een spijker in het stopcontact te steken. Dat is natuurlijk (meestal) niet waar, maar de behoedzaamheid voor de gevaren van elektriciteit zat er bij mij van jongs af aan goed in.

Zelf heb ik een keer ervaren dat het niet handig is om een boormachine die buiten in de regen heeft gelegen te gebruiken. Dat zijn de wijste lessen die je de rest van je leven meeneemt.

Belabberde kennis

Anderen hebben zulke wijze lessen minder meegekregen, heb ik in de loop der jaren ervaren. Ik heb in mijn loopbaan een schat aan verbijsterende anekdotes opgedaan. Een recent verhaal: twee vrouwen die patat bakten met twee frituurpannen tegelijk op dezelfde groep. Dat leidde tot overbelasting en dus sloeg de zekering in de meterkast steeds maar af. Handmatig hield één van de twee vrouwen de zekering in de aan-stand… Twee keer zo veel friet binnen het kwartier, maar voor hetzelfde geld was de hele keuken afgebrand.

Ook bedrijven rommelen aan

Niet alleen bij veel particulieren is de kennis van elektriciteit belabberd, dat geldt helaas ook voor de meeste bedrijven. En als bedrijven dat ruiterlijk zouden erkennen en hun elektrische installaties door goede, onafhankelijke inspectiebedrijven lieten controleren, was er weinig aan de hand. Maar veel te veel bedrijven rommelen liever zelf maar wat aan. Of laten die ‘handige collega’ er even naar kijken als er problemen zijn.

Drieduizend branden

Geen wonder dat er door kortsluiting of overbelasting van elektrische installaties in Nederland jaarlijks zo’n drieduizend branden ontstaan, volgens onderzoek van Stichting Salvage. Volgens internationaal onderzoek zou dat aantal zelfs nog hoger liggen. Terwijl het zo makkelijk te voorkomen is.

NEN1010 en NEN3140

Nederland kent twee wettelijke normen waaraan elektrische installaties moeten voldoen. NEN1010 bevat de richtlijnen voor installatie (bij bouw en verbouw). NEN3140 beschrijft hoe de elektrische installatie onderhouden moet worden en hoe vaak ze gekeurd moeten worden.

Daarnaast geven ook verzekeraars duidelijke stelregels aan bij het afsluiten van brandverzekeringen, een verplichte keuring bijvoorbeeld. Tijdens een rondgang tijdens een locatiebezoek kan er visueel vaak al veel worden vastgesteld, maar wij zijn risicodeskundigen en geen elektrotechnische experts.

Het belangrijkste advies daarom: laat de boel om de zoveel tijd (verschilt per bedrijf) inspecteren. Bedrijven die dat doen, hebben veel minder te vrezen. Ook niet wanneer er ondanks inspecties toch brand uitbreekt. Veel verzekeringspolissen bevatten tegenwoordig clausules over uitbetaling bij schade in geval van nalatigheid. Het eigen risico gaat in dat geval vaak fors omhoog of een dekking wordt helemaal niet toegekend.

Thermografisch onderzoek

Waar ik zelf erg van gecharmeerd ben, is een zogenoemd thermografisch onderzoek om de zo veel tijd. Met een infraroodcamera kan een inspectiebedrijf precies zien waar in de elektrische installatie de temperatuur erg hoog is. Vaak komt dat door overbelasting: te dunne bedrading, verkeerde zekeringen, te veel apparaten op dezelfde groep, slechte verbindingen of de installatie is niet ontworpen voor het huidige gebruik.

Tips tegen overbelasting

Overbelasting is sowieso een belangrijke oorzaak van brand in de elektrische installatie. Daarom hieronder tien tips om overbelasting te voorkomen. Voor op de zaak, maar ook voor thuis.

 1. Laat veranderingen aan de elektrische installatie uitsluitend uitvoeren door bevoegde installateurs.
  Zorg dat de elektrische installatie in je bedrijf voldoet aan de NEN1010 en de NEN 3140.
 2. Laat in je bedrijf periodiek een thermografisch onderzoek uitvoeren.
  Hierbij worden met een infraroodcamera temperatuurverschillen en overbelasting in de elektrische installatie opgespoord.
 3. Stel een installatieverantwoordelijke aan in het bedrijf.
 4. Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren.
  Elke overgang verhoogt de weerstand en dus de kans op oververhitting.
 5. Rol kabelhaspels altijd helemaal af, ook als je de lengte niet nodig hebt.
  In een opgerolde haspel kan de warmte niet weg. Trek om dezelfde reden ook bij stofzuigers altijd het hele snoer naar buiten.
 6. Gebruik meterkasten niet als opslagruimte.
  Maar al te vaak ontstaat juist hier brand door overbelasting. Dan heb je liever geen brandbaar materiaal in de buurt. Plaats in de meterkast een rookmelder.
 7. Gebruik bedrading met de juiste diameter om verbindingen te maken.
  In een dun snoertje loopt de weerstand – en dus de temperatuur – snel op. Een straalkacheltje aansluiten met een speakersnoertje is vragen om problemen.
 8. Let op scherpe randen die elektriciteitsdraden kunnen beschadigen.
  Op de plaats van een beschadiging neemt de weerstand toe.
 9. Vervang knipperende en roodgloeiende tl-buizen direct.
  Door de opgebouwde hitte kunnen deze buizen knappen. De gloeiende delen kunnen brand veroorzaken. Verder zijn de starters een bron van warmte en hitte. Als een starter het niet voor elkaar krijgt dat een tl-buis aan gaat, blijft hij het proberen, met bijgevoegd gesmolten armatuur tot gevolg.Brand artikel
 10. Sluit zo min mogelijk apparaten aan op hetzelfde contactpunt.
  Ga uit van maximaal 2500 watt voor alle apparaten samen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort zekering.

Gebruikerstrainingen, seminars en cursussen

Havé-Digitap organiseert regelmatig trainingen, seminars en cursussen. Hier wordt u op de hoogte gebracht van ontwikkelingen rond een bepaald thema, bijvoorbeeld NEN3140.
Meer informatie hierover vindt u op deze site onder (het menu item) Trainingen.

Dit nieuwsbericht is vrijgegeven op 09-01-2018 en wordt automatisch gearchiveerd op 01-01-2020.
 • Nieuws
  • Havé-Digitap lanceert een nieuwe, praktische website; Toolscan!

   Toolscan.eu is speciaal ontwikkeld voor het aanvragen en beheren van kalibraties en/of reparaties van uw meetinstrumenten.n. Wij kalibreren o.a. NEN3140 installatietesters, PAT testers, oscilloscopen,

  • Fluke introduceert nieuwe warmtebeeldcamera's

   Fluke TiS20+ Warmtebeeldcamera 9Hz De Fluke TiS20+ is een eenvoudig te gebruiken warmtebeeldcamera met een goede beeldkwaliteit voor het dagelijks gebruik. Fluke TiS60+ Warmtebeeldcamera

  • Fluke 435-II: het Valencia-algoritme

   Het Valencia-algoritme: Berekening van de kosten van energieverlies ten gevolge van een slechte netvoedingskwaliteit Dankzij een doorbraak aan de polytechnische universiteit in Valencia, Spanje, kunnen Power Quality Analyzers nu de kosten berekenen van energieverlies als gevolg van inefficiënte elektrische systemen. L

  • Havé-Digitap introduceert Zircon

   De Zircon Corporation is een Amerikaans bedrijf met het hoofdkwartier in Sillicon Valley, opgericht en actief in Noord-Californië sinds 1975. Zircon Corporation ontwerpt, maakt en verkoopt wereldwijd de meest verkochte balkzoekers, metaaldetectors en elektrascann

  • Fluke introduceert nieuwe camera's

   Fluke introduceert nieuwe camera's: Fluke ii900 Akoestische camera (Sonic Industrial Imager) Met de Fluke ii900 akoestische camera kan uw onderhoudsteam de locatie van perslucht-, gas- en vacuümlekken in een paar minuten detecteren.

  • Fluke 1746 en 1748 Power Loggers

   Registreer, analyseer en rapporteer netvoedingskwaliteit met Fluke Power Quality Loggers De Fluke 1746 en 1748 driefasige Power Quality-loggers bieden u snel en eenvoudig toegang tot de gegevens die u nodig hebt om ess

  • Fluke 1736 en 1738 driefasen Power Loggers

   Meer inzicht, minder onzekerheid en betere beslissingen nemen over netvoedingskwaliteit en energieverbruik De Fluke 1736 driefasen Power Logger maakt het m

  • Nieuwe isolatieweerstandmeters van Kyoritsu

   Kyoritsu 3551 Isolatieweerstandmeter De Kyoritsu 3551 Isolatieweerstandmeter tot 1kV beschikt over een automatische lichtsensor, die de backlight aanzet indien nodig. Kyoritsu 3552BT Isolatieweerstandmeter + geheugen + bluetooth De K

  • Nieuwe impedantietesters van Sonel

   Sonel MZC-320S Draagbare impedantietester De MZC-320S impedantietester meet impedantie met een resolutie van 0,1 mΩ bij een teststroom van 130A of 300A en met resolutie van 0,01 Ω bij

  • Havé-Digitap is Fluke Networks Premium Advantage Partner

   Wij begrijpen de behoeften van kabelspecialisten en we kunnen u adviseren en informeren over de juiste netwerkgereedschappen voor uw werkzaamheden. Fluke Networks heeft een complete serie van netwerkgereedschappen, die is g

  • Wat is lekstroom en hoe lost u het op?

   Lekstroom Als de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat, groter is dan de stroom die er weer uitgaat, is er sprake van lekstroom. Elektrische bedrading en elektrische componenten zijn meestal geïsoleer

  • Wat is thermografie?

   Objecten zenden infrarode straling uit; dit is echter niet waar te nemen met het menselijk oog, omdat deze nagenoeg blind is op deze golflengte. Zo kunnen wij geen radiogolven, microgolven, röntgenstraling en infrarood- en ultraviolet licht zien. Een warmtebeeldcamera kan dit echter wel; hierbij wordt gebruikt gemaakt van een techniek die thermo

  • Stel de juiste diagnose!

   Met de nieuwe Fluke DS701 en DS703 FC inspectie videoscopen kunt u hoge resolutiebeelden maken voor o.a. industriële inspecties in de vuilste zware omgevingen. IP67 Probe met dubbele hoge

  • Acht branden per dag door slecht onderhoud elektrische installatie

   Raymond van der Heide (Interpolis): ‘Acht branden per dag door slecht onderhoud elektrische installatie’ Raymond van der Heide