Het gebruik van hernieuwbare energie wordt steeds populairder. Klimaatverandering en maatregelen vanuit de overheid zorgen ervoor dat de aanschafdrempel van zonnepaneelinstallaties voor particulieren lager wordt. Ook steeds meer bedrijven geloven in de kracht van de zon en investeren in zonnepanelen. Meer installaties, zowel op daken als op zonnevelden, maakt ook dat er meer eisen voor veiligheid en kwaliteit op nationaal en internationaal niveau worden ontwikkeld. Een goede reden om PV-installaties te laten inspecteren. Maar voldoen aan de veiligheidsnormen is niet de enige reden om inspecties uit te voeren.
Loop geen opbrengst mis
Na aanschaf en installatie van een PV-installatie wil de gebruiker hier het maximale uit halen. Om te ontdekken of dit lukt voer je een I-V curve meting uit. Met deze meting meet je de nullastspanning (Voc) en kortsluitspanning (Isc). De uitkomst van deze inspectie is een grafische weergave met twee curves: de voorspelde opbrengst en de daadwerkelijke opbrengst. Verschillen in deze curves geven mogelijke problemen weer. Kapotte cellen in een string, een slechte DC connector verbinding een storing of simpelweg veroudering van de installatie zijn mogelijke oorzaken van een lagere opbrengst.
Met een inspectie ontdek je wat de precieze oorzaak is in het rendementsverschil, waarna reparatie- en herstelwerkzaamheden kunnen worden opgestart. Zo haalt de eigenaar van de zonnepanelen of het zonnepark altijd de maximale opbrengst uit de investering.
Voorkom gevaarlijke situaties
Zonnepanelen liggen iedere dag in weer en wind. Naast extreme hitte door zonlicht moeten ze ook bestand zijn tegen regen, sneeuw, wind en ijs. Een goede, veilige installatie door een gekwalificeerde installateur en gebruik van kwalitatief materiaal is een belangrijke basis om veiligheid te waarborgen. Maar niet alle externe invloeden zijn te voorkomen of vanaf de buitenkant te signaleren. Haarscheurtjes in de zonnecellen (microcracks), slijtage aan de bekabeling, delaminatie of hotspots zijn mogelijke gevolgen van blootstelling aan weersomstandigheden. Naast invloed op de bruikbaarheid en het rendement kan dit ook zorgen voor onveilige situaties. Zonne-installaties zijn een groeiende oorzaak van branden in woningen, bedrijven of zonneparken.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om mogelijke schade op tijd te signaleren. Met een periodieke inspectie spoor je technische problemen of afwijkingen tijdig op. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.
Testen en inspecteren
Periodieke testen en het inspecteren van PV-installaties is de beste manier om veiligheid, kwaliteit en maximaal rendement te waarborgen. Vanwege de vraag worden er steeds meer alles-in-een PV-testers ontwikkeld. Zo heb je maar een apparaat nodig om categorie 1 en categorie 2 tests uit te voeren die voldoen aan de IEC 62446-1 norm.
Bekijk op deze pagina de testers die wij aanbieden. Wil je meer informatie of een productdemonstratie? Wij helpen je graag!